Gazdaság

Magyarország használta ki legjobban az uniós forrásokat

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül eddig Magyarország tudta a legnagyobb mértékben lehívni a rendelkezésre álló forrásokat - mondta Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerdán.

A Fejlesztési Terv keretében rendelkezésre álló 1350 milliárd forint legnagyobb részét nem csak pályázatokkal, hanem szerződések megkötésével is lekötöttük – mondta Kiss Péter miniszter.

Bejelentette: a kifizetések elérték a 70 milliárd forintot, ami azt mutatja, hogy az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a pályázatok elbírálása. Elmondta, hogy még csak az I. Nemzeti Fejlesztési Terv felénél vagyunk, tehát ez az összeg 2006 végéig a duplájára nőhet. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió 2007-től induló következő költségvetési ciklusában ez az összeg megszázszorozódhat, de csak akkor, ha megfelelő pályázatok készülnek, és a saját hozzájárulás is rendelkezésre áll.

Kiss Péter ismertette, hogy a döntéseket decentralizálják, ami azt jelenti, hogy száz milliárdos nagyságrendű beruházási összegekről dönthetnek a megyében és a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik