Gazdaság

Gyurcsány Kínába érkezett

Hivatalos látogatásra Kínába érkezett csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akit felesége mellett a külügyi, a gazdasági, a közlekedési és hirközlési, a kulturális tárca miniszterei, valamint gazdasági vezetők is elkísérték.

A másfél napos pekingi programra népes politikai és gazdasági küldöttség élén érkezett a kormányfő, akit elkísér útjára felesége, Dobrev Klára is. A hivatalos küldöttségben helyet kapott Somogyi Ferenc külügy, Kóka János gazdasági miniszter, Kovács Kálmán, a közlekedési és hírközlési és Bozóki András, a kulturális tárca vezetője, valamint Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Tagja a delegációnak több államtitkár, valamint gazdasági vezető.

Összesen több mint 30 gazdasági szakember, üzletember utazott a miniszterelnökkel Kínába. A gazdasági küldöttség tagja többek között Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának elnöke, Gönczi János, a Malév Rt. vezérigazgatója, Czakó Ferenc, a Synergon elnöke.

A miniszterelnök és kísérete helyi idő szerint reggel érkezett meg a kínai fővárosba. A repülőtérről egyenesen a pekingi Kempinski szállodába vezetett az út, a kormányfő itt találkozik Vang Hszü-tung (Wang Xudong) informatika-ipari miniszterrel, majd részt vesz a magyar-kínai üzleti fórum megnyitóján. A fórum keretében írják alá a megállapodást arról, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium képviselete, Magyar Technológiai Központot nyit a kínai Szilícium-völgyként emlegetett Sencsenben (Shenzhen). Ugyancsak ekkor írják alá a Malév és a Hainan Airlines úgynevezett code-share (járatmegosztó) megállapodását.

Gyurcsány Ferenc külön megbeszélést folytat a Peking-Budapest légijáratot üzemeltető Hainan Airlines légitársaság vezetőjével, majd találkozik a Bank of China, valamint a Kínai Fejlesztési Bank elnökével. Ezt követően részt vesz a magyarországi utazásokat népszerűsítő idegenforgalmi szeminárium megnyitóján.

A magyar miniszterelnök késő délután találkozik Ceng Csing-hunggal, a kínai népköztársaság alelnökével. Ezután tárgyalásokat folytat Ven Csia-pao kormányfővel, aki díszvacsorát ad magyar vendége tiszteletére. Este Gyurcsány Ferenc és felesége részt vesz a magyar kulturális napok megnyitóján, a pekingi Tiencsiao színházban.

Gyurcsány Ferenc pénteken, pekingi látogatása befejezése után Hongkongba utazik. Személyében első alkalommal tesz látogatást magyar miniszterelnök ezen a különleges igazgatású területen, amely 1997-ben került vissza Kína fennhatósága alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik