Gazdaság

Készül a vészforgatókönyv a BA privatizációjára

Biztos, hogy nem lesz rá szükség, de készül egy vészforgatókönyv, amely csak akkor lép életbe, ha megakad a Budapest Airport privatizációs eljárása – állítja a privatizációs szervezet.

Szinte biztosra veszi az ÁPV Rt., hogy a Budapest Airport (BA) Rt. folyamatban lévő privatizációját a társaság ellen indított munkaügyi per nem fogja megakasztani. A repülőteret üzemeltető cég üzemi tanácsa első fokon pert nyert a munkaadójával szemben, az előzetes egyeztetés állítólagos elmaradása miatt. A nem jogerős ítélet érvényteleníti a BA eladását, a társaság azonban fellebbezett. A privatizációs szervezet ellenkező előjelű jogerős ítéletre számít. „Ennek ellenére már dolgozunk egy vészforgatókönyvön arra az esetre, ha másodfokon is a BA-t elmarasztaló döntés születik” – jelentette ki Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen.


A szervezet úgy véli, hogy még a BA pervesztése esetén is legfeljebb néhány hét csúszással lezárható lenne a privatizáció. Az ÁPV-nek ugyanis elég nagy mozgástere van, megteheti például azt is, hogy a második körbe bejutott öt pályázót meghívja egy új eljárásra, miután a mostanit megszünteti. „Vannak technikák arra, hogy a befektetők érdeklődését fenntartsuk, és a BA nem fog kevesebbet érni a szemükben csak azért, mert egy pert esetleg elveszít” – mondta a vezérigazgató. Így várhatóan a pertől függetlenül tartható lesz az előzetes terv, hogy az eladást az év végig befejezzék.


Vági leszögezte, hogy munkaügyi kérdésekben a szakszervezetek és az üzemi tanács a BA vezetésével tárgyal, az ÁPV Rt. csak a privatizációt vezényli. A vezérigazgató elmondta, hogy a BA dolgozói nem kaphatnak részvényeket az eladáskor, mert a társaság nem tartozik abba a körbe, amelyeknél a privatizációs törvény erre lehetőséget ad. A munkavállalók emiatt hátrányosabb helyzetben vannak, mint más társaságok esetében, ezért az ÁPV augusztusban alkut kínált a szakszervezeteknek. A Postabank privatizációját vették példának, ahol a dolgozói részvényeket a pénzintézet magánkézbe adása után a befektető némi felárral megvásárolta. Az összehasonlítás alapján 3,5 hónapnyi egyszeri bónuszt ajánlottak az átlagosan 180 ezer forintos havi bruttó bérrel rendelkező BA-alkalmazottaknak, az érdekképviselet azonban ezt kevesellte.


Vági szerint többet nem adhatnak, mert az általános béremelést is beleszámítva ezzel a lépéssel már „felélik” a BA idei nyereségét, a jövő évi profitról pedig nem dönthetnek, mivel akkor várhatóan már új tulajdonosa lesz a cégnek. Az elutasítás óta azonban a felek nem tárgyalnak egymással. A kollektív szerződés megújításának részleteiről viszont a BA vezetése a hét eleji sztrájk után tovább egyeztet az érdekképviseletekkel. A cég az előzetes tárgyalások alapján (visszamenőleges hatállyal, idén januártól számítva) legfeljebb 8 százalékkal fejelheti meg a már megadott 6,4 százalékos idei bérfejlesztést. Nagyobb arányú emelés esetén borulna az üzleti terv, amit viszont a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. nem hagyna jóvá. A szakszervezetek viszont egyelőre még legalább 10 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, és ennek elmaradása esetén ismét sztrájkba léphetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik