Gazdaság

A PM szerint a vártnál kisebb az augusztusi hiány

Az államháztartás hiánya az önkormányzatok nélküli augusztusban 60 milliárd forint lett. Az első nyolc hónap hiánya 996,4 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 97,4 százalékát teszi ki – áll a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleményében.

A PM adatai szerint augusztusban az államháztartás a vártnál kisebb hiánnyal zárt, így az első félévhez képest a második félévben alig nőtt a pénzforgalmi deficit. A hiány augusztusban – helyi önkormányzatok nélkül – 60 milliárd forint lett a tervezett 99,8 milliárd forinttal szemben.


A központi költségvetés 27,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,6 milliárd forintos deficittel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege 31,7 milliárd forintos hiányt mutat.


Az első félévben a pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka volt.
Június végén a hat havi pénzforgalmi hiány az államháztartásban elérte a 988,1 milliárd forintot. Ez a júliusi vártnál nagyobb többlet hatására 936,4 milliárd forintra csökkent.


Az első nyolc havi államháztartási deficit 996,4 milliárd forint lett, amely a GDP 4,47 százaléka. A prognózis 1036,2 milliárd forint, a GDP 4,65 százaléka volt.


A bejelentés alapján Nyeste Orsolya, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője úgy vélte, elképzelhető, hogy tartható lesz a Pénzügyminisztérium által prognosztizált éves 1.023 milliárd forintos hiány mértéke. Véleménye szerint “a privatizációs bevételek egy részét biztos, hogy fel kell használni, hogy elérhető legyen az előrejelzett deficit”. Hozzátette: az utóbbi idők nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, hogy nőtt a pénzforgalmi hiány tarthatóságának valószínűsége.


Pintér András, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője is úgy vélekedik, hogy egyrészt egyszeri tételekkel, másrészt könyvelési technikákkal lehet tartani a deficit célt. Megfogalmazása szerint a hiány lefaragása iránti elkötelezettség azonban egyértelműen érzékelhető a költségvetési politikán.


Az elemzők különbözőképpen ítélték meg a piac reakcióját: Nyeste Orsolya szerint inkább semlegesen reagál majd a piac, az Inter-Európa Bank elemzője szerint viszont várhatóan pozitív hatással lesz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik