Gazdaság

A PM szerint a vártnál kisebb az augusztusi hiány

admin
admin

2005. 09. 06. 17:16

Az államháztartás hiánya az önkormányzatok nélküli augusztusban 60 milliárd forint lett. Az első nyolc hónap hiánya 996,4 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 97,4 százalékát teszi ki – áll a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleményében.

A PM adatai szerint augusztusban az államháztartás a vártnál kisebb hiánnyal zárt, így az első félévhez képest a második félévben alig nőtt a pénzforgalmi deficit. A hiány augusztusban – helyi önkormányzatok nélkül – 60 milliárd forint lett a tervezett 99,8 milliárd forinttal szemben.


A központi költségvetés 27,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,6 milliárd forintos deficittel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege 31,7 milliárd forintos hiányt mutat.


Az első félévben a pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka volt.
Június végén a hat havi pénzforgalmi hiány az államháztartásban elérte a 988,1 milliárd forintot. Ez a júliusi vártnál nagyobb többlet hatására 936,4 milliárd forintra csökkent.


Az első nyolc havi államháztartási deficit 996,4 milliárd forint lett, amely a GDP 4,47 százaléka. A prognózis 1036,2 milliárd forint, a GDP 4,65 százaléka volt.


A bejelentés alapján Nyeste Orsolya, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője úgy vélte, elképzelhető, hogy tartható lesz a Pénzügyminisztérium által prognosztizált éves 1.023 milliárd forintos hiány mértéke. Véleménye szerint “a privatizációs bevételek egy részét biztos, hogy fel kell használni, hogy elérhető legyen az előrejelzett deficit”. Hozzátette: az utóbbi idők nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, hogy nőtt a pénzforgalmi hiány tarthatóságának valószínűsége.


Pintér András, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője is úgy vélekedik, hogy egyrészt egyszeri tételekkel, másrészt könyvelési technikákkal lehet tartani a deficit célt. Megfogalmazása szerint a hiány lefaragása iránti elkötelezettség azonban egyértelműen érzékelhető a költségvetési politikán.


Az elemzők különbözőképpen ítélték meg a piac reakcióját: Nyeste Orsolya szerint inkább semlegesen reagál majd a piac, az Inter-Európa Bank elemzője szerint viszont várhatóan pozitív hatással lesz.


 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.