Gazdaság

Kínai kereskedőké lehet Taszár

Nem kizárt, hogy kínai kereskedők európai raktárbázisa, elosztó központja lesz a taszári repülőtér. A lehetőségről Csu Cu-sou (Zhu Zushou), a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete a napokban a helyszínen tájékozódott.

Az eseményen részt vett Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a héten Kínába látogat, s a tervek szerint a taszári repülőtér esetleges, kínai nagybefektetők közreműködésével történő fejlesztéséről is tárgyal.

Emlékeztetett arra, hogy az ország második legnagyobb repülőterének polgári hasznosítása először 1995-ben merült fel, amihez egy 1998-ban meghozott kormányhatározat zöld utat adott, s ennek nyomán 2002-ben regionális pályázati támogatással elkezdődött a beruházás. Hét hektáros területen, több mint félmilliárd forintból elkészült az utasforgalmi terminál, a gurulópálya és a parkoló. A kétszintes, ezer négyzetméteres épületben egyszerre mintegy 150 utast fogadhatnak – tájékoztatott Vékony László, a Taszár Airport Kht. ügyvezetője.

Vékony László hangsúlyozta: Taszár elsősorban több mint 500 hektáros nagysága és műszaki feltételei miatt (Ferihegy mellett csak itt található olyan korszerű kifutó, ami nagy gépeket is tud fogadni) egy cargo, azaz raktárbázisként működő reptér lehet. Emellett a személyforgalom lehetősége is adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik