Gazdaság

Két órára leállt Ferihegy

Hétfőn déltől kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak Ferihegyen a Budapest Airportnál (BA) működő érdekképviseletek. Az utasoknak azt tanácsolja a BA, hogy legalább két órával az indulás előtt érkezzenek a repülőtérre.

Kovács Zoltán, a BA üzemi tanácsának korábbi elnöke az MTI-nek elmondta: délután 12-14 óra között tartják a munkabeszüntetést. Hozzátette, hogy erre a két órára „Ferihegy várhatóan le fog állni”. A munkabeszüntetés 15 induló járatot érint.

A BA-nál működő öt reprezentatív szakszervezet még a múlt héten alakított közös sztrájkbizottságot, a privatizációtól független követeléseik teljesítése érdekében. A sztrájkbizottság ismertetése szerint a tulajdonos a hét végén megszakította a tárgyalásokat és az egyeztetési folyamatot lezártnak tekinti, ezért döntöttek az érdekképviseletek a munkabeszüntetés mellett.

A szakszervezetek a múlt hét elején adták át követeléseiket a munkáltatónak, hangsúlyozva, hogy a menedzsmentnek hét nap áll rendelkezésére a tárgyalásra, ám ha a BA nem veszi komolyan a beadványt, a következő hét napban kétórás figyelmeztető sztrájkra is sor kerülhet.

A követelések között szerepel, hogy a BA Rt. záros határidőn belül biztosítsa a jogszerű és biztonságos működéshez szükséges létszámot, a pihenőidőket és adja ki a torlódó szabadságokat.

Az érdekképviseletek megállapítják, hogy a munkavállalók között teljes a létbizonytalanság a minibuszüzletág, illetve a földi kiszolgálás kiszervezésével és az üzletrészek kiadásával kapcsolatban. Hozzáteszik, hogy a privatizáció tovább növeli a bizonytalanságot, ezért garanciákat kérnek a munkáltatótól. Kifogásolják azt is, hogy a BA Rt. teljesítményének növekedésével nincsenek összhangban a munkavállalók bérjellegű juttatásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik