Gazdaság

Eladáson a Mol és a Richter, vételen az OTP és az MTelekom

Két blue chip esetében már a papírok eladását javasolja a Raiffeisen – írja a portfolio.hu.

A Mol vonatkozásában az elemzés rámutat: egyelőre nehéz megbecsülni, hogy pontosan meddig maradnak fenn a megnövekedett finomítói árrések, amelyek a társaság részvényeit magával rántották. Másrészt a Mol gázszegmensére és vegyipar részlegére egyértelműen negatív a hatás az import gázár finomított termékhez kötődő mozgása és az etiléngyártás drasztikusan romló marzsa miatt.

A piac körülbelül a következő egy évre beárazta a jelenleg fennálló finomítói árréseket, ami a Raiffeisen megítélése szerint irracionális. A jelenlegi iparági környezet pedig árazást és időzítést tekintve sem az INA privatizációja, sem más potenciális finomítói akvizíció szempontjából nem kedvező – idézi az elemzést a portfolio.hu.

A gyógyszergyártók – főleg a Richter – raliját szintén nem tekinti fundamentálisan indokolható a brókercég, mivel egy esetleges kedvező döntés a gyógyszerkassza hiányának finanszírozásáról eltörpül egy potenciálisan tovább gyengülő dollár negatív következményei mellett.

Relatív és abszolút árazást is figyelembe véve továbbra is az OTP-ben lát a Raiffeisen potenciált mind rövid, mind hosszabb távon, de a blue chipek közül emellett a Magyar Telekomot is vételre javasolja rövid távon a társaság, hosszabb távon pedig tartásra – derül ki a portfolio.hu által közölt táblázatból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik