Gazdaság

Egymillió hordóval növelheti termelését az OPEC

Az OPEC nagy valószínűséggel napi 500 ezer és 1 millió hordó közötti mértékben növeli a szervezet termelési kvótáját a kartell szeptember 19-én, Bécsben tartandó miniszteri ülését követően.

Erről egy vezető iráni illetékes nyilatkozott, aki hozzátette, hogy a szervezet a termelésnöveléssel az olajpiacok stabilizálásához kíván hozzájárulni. Ahmad al-Fahd al-Szabah OPEC-elnök, aki egyben a kuvaiti olajminiszter, hétfőn azt mondta, hogy napi 500 ezer hordó termelésnövelést javasol az olajkartell szeptemberi ülésén. A szervezet vezetője egy korábbi nyilatkozatában rámutatott arra, hogy az OPEC jelenleg napi 1,5 millió hordóval többet termel az olaja iránti keresletnél.

Eközben hétfő reggel csökkentek a kőolaj szabadpiacán az árak az előző napok rekordjai után, mivel az ipari országok 60 millió hordó nyersolajat felszabadítottak stratégiai tartalékaikból, hogy enyhítsenek a Katrina hurrikán okozta energiaválságon az Egyesült Államokban. Ennek köszönhetően átmenetileg csökkentek az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak.

A New York-i árutőzsde (NYMEX) ünnep miatt hétfőn zárva tart, az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta októberi határidőre hétfőn reggel a szingapúri elektronikus kereskedésben 1,18 dollárral csökkent, és 64,48 dollár volt.


A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken nyilatkozatban közölte, hogy tagjai egy hónapon keresztül napi 2 millió hordó olajat dobnak piacra saját vésztartalékaikból. A szervezet 26 tagja összesen 4 milliárd dollár értékű vésztartalékkal rendelkezik. A döntés miatt 2 dollárral esett az olaj hordónkénti ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik