Gazdaság

Török finomítóért verseng a Mol és az OMV

Az osztrák OMV olajipari konszern és a Mol külön-külön benyújtotta kötelező ajánlatát a török Tüpras (Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Sirketi) olajfinomító társaság 51 százalékos tulajdonára.

A Tüpras négy finomító létesítménnyel rendelkezik 27,6 millió tonnás együttes évi feldolgozó kapacitással. Két finomító tengerpart közelében található Izmit és Izmir városokban, két másik pedig az ország belső területein. A Tüpras rendelkezik 4,7 millió köbméter nyersolaj és olajtermék tárolási kapacitással is. 2004-ben forgalma 6,3 milliárd euró volt, éves nyeresége pedig 330 millió euró. A tőzsdén jegyzett Tüpras piaci részesedése 3,53 milliárd euróra tehető, ami az 51 százalékos pakettet 1,8 milliárd euróra értékeli fel.


A török vállalat privatizációja 1991-ben kezdődött meg 2,5 százalékos pakett nyilvános kibocsátásával. 2000 áprilisáig az iszambuli és a londoni tőzsdén jegyzett részvények részaránya 34,24 százalékra emelkedett. 2004 áprilisában újabb 14,76 százalékot értékesítettek külföldi befektetőknek és ezzel a közkézen forgó részvények aránya 49 százalék lett. A fennmaradó 51 százalék kerül most privatizálásra.


A pakett megvásárlása iránt érdeklődését fejezte ki az olasz Eni, a Royal Dutch/Shell, a lengyel PKN Orlen, valamint nyolc török társaság is, közöttük a Koc Holding. A spanyol Repsol túlértékeltnek találta a Tüprast, ezért elállt az ajánlattételtől. 
Az OMV számára nagy stratégiai jelentőséggel bír a Tüpras megvásárlása, hiszen az OMV Gas a török BOTAS gázszolgáltatóval és a Bulgargaz, Transgaz, Mol társaságokkal együtt Törökországtól Ausztriáig vezető 3300 kilométéres gázvezeték építésébe fogott bele. A “Nabucco” nevet viselő vezetéken csatlakozásokon keresztül azeri, egyiptomi, iráni, iraki és orosz gáz is eljuthat Európába.

Az OMV számára nagy stratégiai jelentőséggel bír a TÜPRAS megvásárlása, hiszen az OMV Gas a török BOTAS gázszolgáltatóval és a Bulgargaz, Transgaz, Mol társaságokkal együtt Törökországtól Ausztriáig vezető 3300 kilométéres gázvezeték építésébe fogott bele. A “Nabucco” nevet viselő vezetéken csatlakozásokon keresztül azeri, egyiptomi, iráni, iraki és orosz gáz is eljuthat Európába.

A Mol szintén benyújtott a kötelező érvényű ajánlatát – közölte a magyar olajcég. Még június végén derült ki, hogy előzetesen 13 céget, köztük a magyar Mol Rt.-is beválasztották a Tupras török olajfinomító állami társaság privatizációján indulók közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik