Gazdaság

Nem tudni, mit vizsgálnak az econetnél

Szokatlan módszert választott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF): amíg le nem folytatja az econet.hu-nál a szeptember 1-jén elkezdett vizsgálatokat, addig felfüggeszti a részvények tőzsdei kereskedését.

Együttműködnek

Balázs Csaba, az econet.hu vezérigazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta: ők is csak csütörtökön, a PSZÁF-határozat megjelenésével egy időben értesültek – előbb a BÉT-től, majd a PSZÁF-tól – a felügyeleti vizsgálatokról és a részvény tőzsdei felfüggesztéséről. Nem tudják, pontosan mire keres választ az ellenőrzés, de mint Balázs Csaba hangsúlyozta, a menedzsment mindenben készségesen együttműködik a hatóságokkal, és külön kérvényezték, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban vissza lehessen állítani a tőzsdei forgalmazást.

Abszolút jogszerű és törvényes lehetőséggel élt a felügyelet, jóllehet valóban nem volt erre még példa a tőzsdei kibocsátók körében – tájékoztatta lapunkat Binder István, a PSZÁF szóvivője. A tőzsdei cégek felügyeletét illetően ugyan korlátozott jogosítványokkal rendelkezik a felügyelet, de a tőkepiaci törvény értelmében felfüggesztheti a kereskedést, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a vizsgálat lefolytatása és az aközben kiszivárgó hírek vagy spekulációk akadályoznák a „rendezett, áttekinthető és tisztességes” tőzsdei kereskedelmet, illetve a befektetők esélyegyenlőségét.

Az indokolatlan árfolyammozgásoktól kívánja megóvni a befektetőket a felügyelet, mondja a szóvivő, az intézkedés az ő érdekükben történt.

Piaci információk alapján

Hogy valójában miért is kezdett vizsgálatot a felügyelet, azt nem lehet tudni, egyelőre piaci pletykák szintjén sem sikerült konkrét információhoz jutnunk. A PSZÁF-közlemény csak annyit sejtet, hogy a társaság, valamint a konszolidációs körébe bevont társaságok rendszeres és rendkívüli tájékoztatásaiban megjelentetett, illetve a kötelezően közzéteendő információk ellenőrzése folyik.

Binder István elmondása szerint piaci információk alapján indult a vizsgálat, amely a tpt. szerint legfeljebb 30 hónapig tarthat, de akár egy vagy két alkalommal meghosszabbítható, ha a felfüggesztésre okot adó körülmény továbbra is fennáll. Ezzel csak nagyon indokolt esetben él a felügyelet, tette hozzá, egyébként gyors és hatékony vizsgálatot kívánnak lefolytatni.

Tulajdonosi átrendeződések

Az 1999 óta tőzsdén jegyzett econet.hu tulajdonosi struktúrája meglehetősen sokat változott az utóbbi hónapokban. A BÉT honlapjára feltett legfrissebb részvényesi struktúra alapján látszik, hogy a belföldi intézményi befektetők 78,69 százalékról 45,85 százalékra csökkentették tulajdoni hányadukat január eleje óta, ezzel párhuzamosan emelkedett a külföldi kézben és a belföldi magánszemélyek tulajdonában álló pakett aránya, illetve jelentősen nőtt az egyéb kategóriába sorolt tulajdoni hányad is. Ide, Balázs Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint, az 5 százaléknál alacsonyabb hányaddal rendelkező tulajdonosokat sorolják.

Ami a legutóbbi tájékoztatások alapján publikussá vált és említésre méltó, az az, hogy az Allianz Hungária Biztosító és a Takarékbank – mint pénzügyi befektetők – tulajdona például lecsökkent (3,29, illetve 4,37 százalékosra), és ötszázalékosnál nagyobb tulajdoni hányadot szerzett a Bandoine Holdings Ltd. (szeptember 1-jén 8,71 százalékos volt a részesedése). Emellett a Budai Házak Kft. és a DonaDöme Kft. 11,68, illetve 16,67 százalékos pakettjét nevesíti a cég közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik