Gazdaság

Londonban nem hisznek Gyurcsánynak

admin
admin

2005. 09. 02. 16:44

Két londoni elemző az elmúlt évek tapasztalataira és a fiskális politika alacsony hitelére hivatkozva kétségbe vonta, hogy a kormány valóban meglépi a Gyurcsány Ferenc által bejelentett minisztériumi kiadáscsökkentést és teljesíti az államháztartási hiány tervezett mértékét.

A City egyik legnagyobb, a befektetőknek napi európai feltörekvő piaci helyzetelemzéseket összeállító háza, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) pénteken kiadott jelentésében – Veres János pénzügyminiszter előző napi ismertetését kommentálva – azt írta: az idei teljes évi államháztartási hiánycél várhatóan szeptemberben teljesül, és a cég változatlanul az év végi deficitterv “jelentős túllépésével” számol.

A DrKW londoni elemzői szerint, ha a magyar kormány megkap 100 milliárd forint áfa-befizetést a Nemzeti Autópálya Rt.-től, akkor stabilizálódhat 5,0 százalék körül az idei hiány; a cég eredetileg 5,2 százalékos év végi államháztartási deficitet jósolt.

A Dresdner ugyanakkor “súlyos mértékben” kétli azt is, hogy a kormány a 2006-os választási évben végre tudja hajtani a tervezett kiadáscsökkentéseket. Mindemellett valószínűtlen, hogy akár 300 milliárd forintnyi kiadási lefaragás is elegendő lenne a januártól életbe lépő áfa-csökkentés ellentételezésére, az adóintézkedés ugyanis a DrKW becslése szerint 520 milliárd forinttal csökkenti a bevételt – áll a londoni befektetési ház pénteki elemzésében.

Ebben a környezetben a Dresdner jövőre is a hiánycél átlépését jósolja, és azzal számol, hogy a 2010-es eurócsatlakozási céldátum sem lesz tartható; a pénteki jelentés szerint “egyre valószínűbb” a belépés elcsúszása 2012-2013-ig.

A DrKW nincs egyedül ezzel a vélekedésével a londoni gazdaságelemző és minősítő házak között. Néhány hónapja a Fitch Ratings európai hitelminősítő londoni térségi szakkonferenciáján az hangzott el, hogy a 2010-es magyar eurócsatlakozási céldátum csak a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, és a cég ehhez képest egy-két éves csúszással számol.

A Dresdner pénteki jelentése szerint ugyanakkor az erőteljesen kedvező térségi piaci hangulatban, ami a robusztus kötvényértékesítési bevételekben is mutatkozik, nem várható rövid távú kedvezőtlen hatás a magyar befektetési konstrukciókra. Hosszabb kitekintésben azonban a cég fenntartja azt a jóslatát, hogy a jelentős ikerdeficit középtávon a forintárfolyam lefelé irányuló kiigazítását teszi szükségessé, valószínűleg a 275 forint/euró körüli tartományig – áll az elemzésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.