Gazdaság

300 milliárdos kiigazítás jön

A 2006-os büdzsé hiánya 2,9 százalékos lesz – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Veres János. A pénzügyminiszter a korábbi 200-250 helyett 200-300 milliárd forintos költségvetési kiigazítást ígért, és a gazdasági miniszterrel szemben úgy vélte, hogy a befolyó privatizációs bevételekből csökkenthető a büdzsé hiánya.

A kormány és az Európai Unió által elfogadott középtávú gazdasági stratégiával összhangban a 2006-os költségvetés hiánya, az idei 3,6 százalékos deficit után, 2,9 százalékos lesz a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kiigazítva – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Veres János pénzügyminiszter.

A tárca vezetője közölte, hogy a korábbi 200-250 milliárd helyett 200-300 milliárd forintos kiadáscsökkentést tartalmaz a büdzsé; az összeg többségét a minisztériumok működési költségeiből vonják el, és a tárcáknak többet nem lesz lehetőségük a kiadáscsökkentések kijátszására számviteli trükkökkel. Ezen túl csökken az államilag támogatott beruházásokra fordítható összeg, és a magyar kormány az ideinél jóval több uniós forrásra számít.

A költségvetés részletei szeptember végén kerülnek nyilvánosságra, amikor a törvény tervezetét a kabinet benyújtja az Országgyűlésnek – nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Mint arról lapunk korábban többször beszámolt, a jegybank 800, elemzők 500 milliárd forintos költségvetési kiigazítást tartanak szükségesnek.

Ferihegy eladásából is csökkentenék a hiányt

Három év hiánytúllépés után idén Magyarország pontosan teljesíti a hiánycélt, vagyis a büdzsé deficitje 1023 milliárd forint lesz – erősítette meg a pénzügyminiszter, annak ellenére, hogy szeptember végére már ekkora volt a hiány. A miniszter szerint a decemberi többlet több lesz, mint az eddig beállított 100 milliárd forint, és a Budapest Airport Rt. eladásából befolyó összeg egy része is mérsékelheti a deficitet. Veres János szerint a reptér magánosításából várhatóan novemberben befolyó, akár 390 milliárd forint nemcsak az idei, de a jövő évi hiányt is csökkentheti.

Másként nyilatkozott a Figyelő legfrissebb, csütörtöki számában Kóka János. „A privatizációs bevételeket az államadósság csökkentésére kell fordítanunk. Nem volna jó ugyanis, ha a magánosításból befolyó jelentős bevételeket a költségvetési problémák megoldására fordítanánk” – vélte a lapnak a gazdasági miniszter.

Van mód kamatcsökkentésre

„Elképzelhetőnek tartom, hogy az idei hiánycél teljesülése és a deficitcsökkentő lépések nyomán – az alacsony infláció mellett – az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkenhet az alapkamat” – nyilatkozta a pénzügyi tárca vezetője. A Reuters legutóbbi felmérése során megkérdezett elemzők az idei év végére 6, 2006 végére pedig 5,5 százalékos jegybanki alapkamatra számítottak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és pénzügyminisztere kora délután tart sajtótájékoztatót a jövő évi költségvetés részleteiről. A FigyelőNet élőben tudósít az eseményről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik