Gazdaság

Török bankot vett a GE

A Budapest Bank anyavállalata, a GE Consumer Finance (GECF) 25,5 százalékos részesedést szerzett a Garanti Bankban. Törökország harmadik legnagyobb pénzintézetének többségi tulajdonosa a Dogus Holding A.S - adta hírül a hitelintézet.

A tranzakció a felügyeleti jóváhagyást követően várhatóan az idei év negyedik negyedévben zárul le.

A tranzakciós szerződés értelmében a GECF 1,556 milliárd dollárért megvásárolja a Dogus csoporttól a Garanti Bank 25,5 százalékos részvénycsomagját. A tranzakció 6,1 milliárd dollárra értékeli a Garanti Bank részvényeinek 100 százalékát. A GECF továbbá 250 millió dollárért megvásárolja a Garanti Bank alapítói részvényeinek 49,2 százalékát is.

A szerződésben a felek megállapodtak arról is, hogy a társaság irányítását egyenlő partnerségen alapuló vezetésre bízzák. Az igazgatóság elnöki tisztségét Ferit F. Sahenk úr, a Dogus Csoport vezérigazgatója tölti be, míg a Garanti Bankot a jövőben is Ergun Ozen elnök-vezérigazgató irányítja.

A Garanti 5 millió ügyfelének országszerte 419 bankfiókból álló hálózatán keresztül nyújt pénzügyi szolgáltatásokat. 2002 óta jelentős eredményeket ért el a pénzintézet: az ügyfélállomány 15 százalékkal, a hitelállomány 20 százalékkal, a török lírában elhelyezett betétállomány 19 százalékkal, a nettó árbevétel pedig 68 százalékkal növekedett. 2005. június 30-ai adatok szerint a bank mérlegfőösszege 24,9 milliárd dollár, kihelyezett hitelállománya 11,3 milliárd dollár, míg betétállománya 15,4 milliárd dollár volt.

A tranzakció összhangban áll a GECF azon célkitűzésével, hogy működési területét egész Európára kiterjessze, különös tekintettel a térség gyorsan fejlődő piacaira. Törökország mellett a Garanti jelen van Oroszországban, Romániában és Hollandiában. Mindkét vállalat elmondta, hogy továbbra is stratégiai vegyesvállalatok létrehozásának lehetőségét keresik Európa valamennyi piacán.

A GE 1948-ban jelent meg Törökországban, mára számos ágazatban van jelen, többek között olyan csúcstechnológiát igénylő területeken, mint a repülőgépmotor-gyártás és –fejlesztés. A CNBC török csatornája, a CNBC-e révén a Dogus Csoport és a GE már régóta kapcsolatban áll egymással.

A tranzakciós szerződés feltételeinek megfelelően, a Török Tőkepiaci Felügyelet szabályozásával összhangban, a felügyeleti jóváhagyást követően kötelező nyilvános vételi ajánlat kiírására kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik