Gazdaság

Egyre vonzóbb a török bankszektor

A General Electric (GE) fogyasztói hitelezéssel foglalkozó alakulata 25,5 százalékos részesedést vásárol a török Garanti Bankban1,56 milliárd dollárért. Az EU csatlakozási tárgyalások kezdete előtt sorozatban érkezik a külföldi tőke a török bankszektorba.

A Garanti árfolyama az üzlet bejelentése után 4,4 százalékkal emelkedett. A most megkötött üzlet a Garanti Bank értékét 6,1 milliárd dollárra becsüli. A Garanti 51 százaléka a helyi Dogus Group kezében van, a többi részvény a tőzsdén szerepel. A GE Consumer Finance további 250 millió dollárért a Garanti Bank alapító részvényeinek 49,2 százalékát is megvásárolja. Az üzlet még felügyeleti jóváhagyásra vár, várhatóan a negyedik negyedévben zárulhat le.

A Garantinak mintegy ötmillió ügyfele van, akiket 419 bankfiókból álló hálózatán keresztül szolgál ki; a bank Oroszországban, Romániában és Hollandiában is működik. A pénzintézet mérlegfőösszege 24,9 milliárd dollár, kihelyezett hitelállománya 11,3 milliárd dollár, betétállománya 15,4 milliárd dollár.

A török bankszektor iránti érdeklődést mutatja, hogy a Fortis holland-belga pénzügyi szolgáltató csoport még ebben a hónapban fizetett 986,8 millió eurót a török Disbankért. Szintén augusztusban engedélyezték a török hatóságok a Yapi Kredi Bankasi 57,4 százalékának átadását a Kocbank A.S.-nek – a Koc csoport és az UniCredito közös vállalatának. Júliusban pedig a holland Rabobank jelentette be, hogy többségi részesedés megszerzését tervezi a Sekerbankban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik