Gazdaság

Dinamikusan nő a mobilbankos szerződők száma

2005 első negyedévének végén 740 ezer lakossági és 70 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11, egy év alatt pedig 51 százalékkal nőtt a GKI kutatása szerint.

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 13 százalék volt az első negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 13,6 százaléka használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve elkészített felméréséből.

A mobiltelefon-előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2005. március 31-én meghaladta a 8,8 milliót, ez közel 10 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérési adatok szerint a mobiltelefon-előfizetések közel 9,2 százalékához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.

Március végén körülbelül 53 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 12 százalékkal több mint egy negyedévvel korábban és 52 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik