Gazdaság

1 milliárd fölötti veszteség a Globusnál

A Globus Konzervipari Rt. 2005 első félévét 1,012 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (FRS) alapján készült konszolidált, nem auditált gyorsjelentés alapján.

A Globus csoport üzemi vesztesége 816 millió forint volt, míg tavaly az első félévben 168,3 millió forint nyereséget ért el a társaság. A közvetlen költségek 7,1 százalékkal nőttek, részben a termelés mennyiségének növekedése miatt. Az üzemi szintű nyereség/veszteség és az amortizáció együttesen (EBITDA) mínusz 242 millió forint volt az első félévben, míg egy évvel korábban még 972 millió nyereséget mutatott.

Az értékesítés nettó árbevétele 14,76 milliárd forint volt, 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az export 50,4 százalékkal 7,1 milliárd forintra emelkedett, részben az eddigi közvetett export közvetlen kivitellé alakítása miatt. A forint erősödése 180 millió forint árbevételkiesést jelentett a Globus csoportnak.

A Globus konszolidált mérlegfőösszege az időszak végén 45,6 milliárd forintot tett ki, 3,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A készletek 14,49 milliárd forinton szinten maradtak, míg a követelések 1,4 százalékkal 9,05 milliárd forintra emelkedtek. Ezzel szemben a kötelezettségek jelentősen emelkedtek. A hosszúlejáratú tartozások megduplázódtak és elérték a 4,15 milliárd forintot, a rövidlejáratúak 11 százalékkal növekedve 22,4 milliárd forintot tettek ki június 30-án. A Globus megjegyezte, hogy a hosszúlejáratú kötelezettségek drasztikus emelkedése a nemzetközi számviteli szabványokkal összhangban történt és nem valós pénzügyi kötelezettség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik