Gazdaság

Csányi köszönetet mondott Horn Gyulának

Tíz éve van jelen a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank – ennek örömére Csányi Sándor bankvezér csengetett be a tőzsdén.

Gyermekei ugyan szégyellték, hogy a K&H-tól az akkor rossz hírű OTP-hez igazolt, de az OTP háza táján soha nem került elő csontváz a szekrényből, soha nem sértették meg a tőkepiaci szabályokat – mondta Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója. Mindezek után Csányi megköszönte Horn Gyulának, hogy az ellenérvek ellenére privatizálták a bankot. Ez volt az a privatizáció, amin mindenki nyert – mondta Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke.


A csengetéssel lezárult egy korszak, vagyis az OTP új környezetben kell versenyezzen a jövőben. A bankvezérek szerint a jelzáloghitelezésnek és a lakossági hitelezésnek is lesz tere az elkövetkező években. Ugyanakkor a megtakarítási oldalon, a lakossági betéteknél enyhe piaci részesedés csökkenéssel számolnak.


Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke elmondta: amennyiben a jelenlegi csoportban az átalakítás sikerrel jár és a gazdasági folyamatok a bank elképzeléseinek megfelelően alakulnak, akkor a csoport profitjából a külföldi leánybankok részesedése a mostani 20 százalékról 40-45 százalékra emelkedik 2009-re, a bankcsoport nyeresége meghaladja az 1 milliárd eurót, saját tőkéje a 3 milliárd eurót. 2005-ben 620 millió eurós nettó profitot vár az OTP csoportszinten – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik