Gazdaság

Közel 16 százalékkal nőtt az ÁÉB profitja

Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) 2005 első félévében 10,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 7,6 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben - közölte a hitelintézet. A konszolidált adózott eredmény közel 16 százalékkal, 11,6 milliárd forintra emelkedett.

A magas nyereség tovább erősítette az ÁÉB tőkeellátottságát: a bank saját tőkéje az egy évvel korábbihoz képest közel 20 százalékkal gyarapodott és mind banki, mind konszolidált szinten 90 milliárd forint fölé emelkedett.

Az ÁÉB közleménye szerint ezek az eredmények jó esélyt adnak arra, hogy a bank megőrizze helyét a legnagyobb adózott eredményű és a legnagyobb saját tőkéjű hazai cégek körében.

Az eredmény alakulásában a korábbinál kisebb szerepet játszott a klasszikus kamatnyereség, ami főként azzal magyarázható, hogy ebben az időszakban járt le több nagy összegű hitel, valamint az úgynevezett áruhitel-konstrukcióban kihelyezett állományok futamideje, amelyeket nem újítottak meg.

Az ÁÉB éves jelentése szerint 2005-re a mérlegfőösszeg 10 százalékos és a nyereség 15-17 százalékos növekedését tervezi. A hitelállomány az idén az üzleti terv szerint 20-25 százalékkal nő, elsősorban a lakossági hitelezés bővülése révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik