Gazdaság

Egyre többet használjuk külföldön is bankkártyánkat

A magyar turisták, illetve üzleti célból utazók a MasterCard Europe jelentése szerint tavaly 60,4 millió eurót költöttek MasterCard és Maestro kártyáikkal Európa más országaiban, 35,9 százalékkal többet, mint 2003-ban.

Európában – a MasterCard szerint az új “pán-európai fogyasztók” megjelenésének köszönhetően, akik szívesen használják plasztiklapjaikat külföldön is – 12 százalékkal emelkedtek a határon átnyúló költések, elérve így a 13,9 milliárd eurót.

A nemzetközi kártyatársaság 24 európai ország területén elemezte a több, mint 350 millió MasterCard és Maestro kártyával történt költéseket, beleértve a személyesen valamint az online módon bonyolított tranzakciókat is.

A magyarok Szlovákiában költötték a legtöbbet (8,7 millió euró), míg Magyarországon a bevétel legnagyobb részét a német látogatók költései adták (34 millió euró).

Magyarország bruttó bevétele a külföldiek által MasterCard és Maestro kártyákkal itt bonyolított tranzakciókból 2004-ben 94,6 millió euró volt, melyből a nettó bevétel 34,2 millió euró. Ez az összeg magasabb, mint a szomszédos országok, például Románia, Ukrajna és Szlovákia bevétele.

Az Európa területén utazgató magyarok teljes hitelkártya költésének növekedése 26,1 százalék, a betéti kártyákkal történő költések emelkedése pedig 26,3 százalék volt 2004-ben, az előző évhez viszonyítva. Így a hitelkártya költések teljes összege 53,4 millió euró, míg a betéti kártya költéseké közel 7 millió euró volt.

A magyarok külföldön, személyesen bonyolított vásárlásainak összege 52,6 millió euróra rúgott, ami 26 százalékos gyarapodást jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A hazánk területére érkező külföldiek hotelekben és motelekben költötték a legtöbbet: 35,4 millió eurós bevételt generáltak a szektorban. A második legsikeresebb ágazat Magyarországon a légi közlekedés, amelyre 14,7 millió eurót költöttek az ide látogatók. Honfitársainkat az e-shopping egyszerűsége, biztonsága arra sarkallta, hogy gyakrabban bonyolítsanak határokon átnyúló online tranzakciókat. Ezeknek az értéke 7,7 millió euró volt, amely az előző évhez képest kiugróan magas, 187 százalékos emelkedést jelent.

Az európai kártyabirtokosok által folytatott online tranzakciók 10,2 millió euró értékben jelentek meg a magyar kereskedőknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik