Gazdaság

12 ezer Fészekrakó szerződés fél év alatt

Az év elején tervezetteknek megfelelően alakulnak a Fészekrakó program számai – mondta Kolber István. A lakásügyekért is felelős tárca nélküli miniszter szerint az elmúlt egy hónap során 10 százalékkal nőtt az állami kezességvállalásos és 15-el a „félszocpol" szerződések száma.

A Fészekrakó program segítségével fél év alatt 4390 állami kezességvállalásos és 7409 „félszocpol” (összesen 11 799) szerződést kötöttek, míg a jelenlegi kormány által harmadik alkalommal megemelt „szocpolt” idén már több mint ötezer család vette igénybe. A program 3 eleme révén összesen közel 40 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a bankoknál. A Fészekrakó program negyedik elemének, a lakbértámogatási programnak szeptember végén jár le a pályázati határideje.

A 100 lépés program keretében elindított Panel programmal kapcsolatban a miniszter aláhúzta, hogy míg az előző 4 évben összesen 4,6 milliárd forintot fordítottak panelházak felújítására, az idei évben mintegy 8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A Panel programot Kolber István az összefogás programjának nevezte, mivel a lakóközösségek minden forintja mellé az állam és az önkormányzat is hozzáteszi a maga forintját. Augusztusban tovább bővül az összefogás, hiszen a Panel plusz program a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével 20 milliárd forint kedvezményes hitellehetőséggel segíti a nehéz körülmények között élők lakásfelújítását. Ezzel további több százezer ember életminőségén tud érdemben javítani a kormány Kolber szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik