Gazdaság

Kamatot csökkentett a Bank of England

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 4,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Az enyhítés megfelelt a piaci várakozásnak.

Kora tavasszal még általánosabb volt a vélekedés, hogy az idén mindenképpen folytatódik az emelés, legkorábban a második negyedévben, később viszont, a gazdaság helyzetét látva, néhányan már 4 százalékos vagy annál is alacsonyabb szintet képzeltek az év végére.

A világ mértékadó központi bankjai közül szokás szerint elsőnek a Bank of England türelme fogyott el a 2003-ig tartott kamatcsökkentési szakasz után: a gazdaság túlhevülésétől tartva, 2003. november óta ötször emelte irányadó kamatát, legutóbb tavaly augusztusban, negyed százalékponttal a mostanáig változatlanul hagyott 4,75 százalékra. Ha talán akkoriban nem lőtt is túl a célon, az emelések mindenesete elhúzták a gazdaság javulását, az idén pedig szaporodnak a romlás jelei.

A brit gazdaság, az ottani statisztikai hivatal első becslése szerint, 0,4 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedhez képest, és a GDP 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben. Ez utóbbi ütem a legkisebb 1993 első negyede óta. Az ipar teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, 2,1 százalékkal esett vissza a tavalyi második negyedhez képest. A GDP-ben sokkal fontosabb szolgáltatások teljesítménye is csak 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest: ez két éve a legkisebb ütem volt. Az első negyedév tanulságai azonban arra intenek, hogy a gyengülés bizonyára ennél is nagyobb lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik