Gazdaság

Elégedett az MNB-vel az ÁSZ

Alapvetően elégedett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működésével az Állami Számvevőszék – derült ki a szervezet jelentéséből. A jegybank végrehajtotta a korábbi ellenőrzések javaslatait.

A számvevőszék most öt, apróbb javaslattal élt a jegybank felé. Arra szólítja fel az MNB-t, hogy gondoskodjon arról, hogy a szakmai bizottságok részére az SZMSZ általános előírásaiban és a bizottságok ügyrendjében megfogalmazott feladatok összhangban legyenek. Intézkedjen, hogy a szakmai bizottságok a határozataikat – egyszemélyi döntés helyett – testületi döntéssel hozzák meg. Vizsgálja felül a szakmai bizottságok ügyrendjét és módosítsa abban a bizottságok hatáskörét szabályozó rendelkezéseket. Ne delegáljon olyan hatásköri lehetőséget az egyes bizottságokhoz, amelyek – a törvény alapján – a monetáris tanács jogkörébe tartoznak. Tegye egyértelművé a Monetáris bizottság ügyrendjében a bizottság tagjainak számát. Mérje fel az azonnali tartalék központ sugárzott és vezetett zavarvédelme hiányának kockázatát és indokolt esetben tegye meg a szükséges intézkedéseket.


A jelentés szerint az MNB 2004. évi pénzügyi tervét a belső utasításoknak megfelelően, dokumentumokkal alátámasztva, határidőre készítette el. A működési költségek tervét az igazgatóság 14,8 milliárd forint főösszeggel jóváhagyta. Működési költségekre a tervezett 91 százalékát, összességében 13,5 milliárd forintot fordítottak. Az elmúlt három év költségcsökkenésével szemben 2004-ben a működési költségek 824 millió forinttal növekedtek az előző évihez képest, amelyhez a személyi költségek 43 százalékkal, az igazgatótanács költségek 24 százalékkal, az értékcsökkenés 14 százalékkal járultak hozzá.
A működési költségeken belül a személyi költségek – az előző évek szintjével egyezően – közel kétharmados arányt tettek ki. A felhasználás 8,9 milliárd forint volt és 3,6 százalékkal maradt el a tervezettől. A költségek alakulását döntően a 7,2 százalékos alapbérfejlesztés és a tervezettnél alacsonyabb átlaglétszám befolyásolta. Az átlagbérek és az átlagjövedelmek a tervezett mértéknek megfelelően alakultak.


Az MNB a jövedelmen felül annak átlagosan mintegy 16 százalékát kitevő összegű bérjellegű juttatásban (általános költségtérítés és választható béren kívüli juttatás) részesíti munkavállalóit – áll a tanulmányban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik