Gazdaság

Megszorítások a jövő évi költségvetésben

Az oktatási, a gazdasági és az agrártárca lehet a jövő évi büdzsé nagy vesztese - értesült a Népszabadság pénzügyminisztériumi forrásból.

Szerdán tárgyal első olvasatban a kormány a jövő évi költségvetésről. Az ideihez hasonlóan jövőre is el kell majd különíteni a költségvetésben tartalékot, amely várhatóan 150-200 milliárd forint körül alakul majd. Az adóreform jövő évi lépései miatt is jelentős megszorításokra lesz szükség. Az áfa felső, 25 százalékos kulcsának 20-ra csökkentése, és az szja 38 százalékos kulcsának 36-ra mérséklése ugyanis várhatóan 200 milliárdos kiesést jelent majd a büdzsének.

A Világgazdaságnak a múlt héten több minisztériumnál úgy fogalmaztak: nem jár távol a valóságtól a jegybankelnök, Járai Zsigmond, amikor azt nyilatkozza, hogy a kormánynak a jövő évi hiánycél tartásához 500 milliárd forintos megszorítást kell véghezvinnie.

A Népszabadság pénzügyminisztériumi forrásai szerint a legtöbbet a gazdasági tárcának kell spórolnia: a neki szánt 65 milliárd forintos lefaragási kényszer az idei költségvetésének több mint a 20 százalékát teszi ki. A földművelésügyi tárcánál előírt 60 milliárdos megtakarítás is 20 százalék körüli spórolást jelent. A Belügyminisztérium megússza majd 45 milliárdos keretcsökkentéssel, az oktatási pedig 40 milliárdossal. Az EU-integrációs költségvetést 8 milliárddal kurtítják meg, a környezetvédelmit 10 milliárddal, a kulturálisat 15 milliárd forinttal, míg 7 milliárd forintot veszít jövőre az igazságügyi, négyet pedig a külügyi tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik