Gazdaság

Kis mértékben javult a HVB nyeresége

A nagyságra második német kereskedelmi bank a második negyedévben 230 millió euróra növelte az adózott eredményét a tavalyi második negyedévi 211 millióhoz képest. Erre az évre milliárd eurós adózott eredményt jósolnak a HVB-nél, a korábbi évek súlyos veszteségei után.

Az üzemi eredmény 412 millió euróra emelkedett 367 millióhoz képest. A nettó kamatbevétel – a kamatkülönbözet – 1,493 milliárd euróra gyarapodott 1,455 milliárdról, a nettó megbízásidíj-bevétel 920 millió euróra növekedett.

A HVB-nél két hete azt mondták, hogy jól haladnak az előkészületek az egyesülésre az olasz UniCreditóval. A két bank felügyelő-bizottsága június közepén hagyta jóvá a tervezett egyesülést. Az ügyletet októberben szeretnék zárni. Az egyesüléssel Európa tőzsdei értékre kilencedik bankcsoportja, kelet-európai üzleteit tekintve a legnagyobb bank létesül. A HVB felügyelő-bizottságának munkavállalói tagja korábban azt közölte, hogy az egyesülés nyomán 9200 munkahely szűnik meg, ennek legalább fele Kelet-Európában.

Tavaly a HVB 2,3 milliárd euró adó utáni veszteséget szenvedett, a 2003-as 2,6 milliárd és a 2002-es 800 millió eurós hiány után. Utoljára 2001-ben volt profitja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik