Gazdaság

Elkezdtek fizetni az önkormányzatok

Az érintett önkormányzatok egy része már visszajuttatta a T-Mobile Rt.-nek a bírói döntés alapján téves kifizetésűnek ítélt helyi iparűzési adót. A vitatott 2,4 milliárd forint hozzávetőleg 20 százaléka már befolyt a céghez – írja a Világgazdaság.

Ócsai József, a mobilszolgáltató jogi tanácsadója szerint az érintett mintegy 850 önkormányzatból több mint tízen – kicsik és nagyok vegyesen – utalták vissza a pénzt. A visszafizetéssel még adós önkormányzatokkal egyenként tárgyalni kíván a mobilszolgáltató.

Az ügy mögött jogértelmezési vita húzódott meg. A Fővárosi Bíróság egy hónapja hozott jogerős ítéletében nemet mondott a T-Mobile Rt. utóbbi években követett helyi iparűzésiadó-fizetési gyakorlatára. A mobiltársaság iparűzési adójából eddig forgalomarányosan 75 százalék jutott a székhelyét adó Fővárosi Önkormányzatnak, 15 százalékot kaptak azok a megyei jogú városok, ahol a mobilcég ügyfélszolgálati irodát tart fenn, s a fennmaradó tíz százalékon osztozott csaknem 850 hazai település, ahol a cég csak bázisállomást üzemeltet. A bírói döntés értelmében azonban ez a tíz százalék is a fővárost illeti meg, amely a vitatott 2,4 milliárd forintnyi összeget – 600 millió forintos büntetőkamattal – már be is fizettette a mobiltársasággal.


Sugár András vezérigazgató a döntés kapcsán korábban azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy a T-Mobile Rt. továbbra is úgy véli, a törvény szellemében járt el. A bázisállomások ugyanis rendszeres karbantartást igényelnek, a létesítmények hozzájárulnak a jövedelemtermeléshez és terhelik a helyi infrastruktúrát. E kitételek pedig megfelelnek a vitatott telephely minősítésnek. Ezért a mobilszolgáltató felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ügyben a Legfelsőbb Bírósághoz, és kapcsolatba lépett az önkormányzatok érdekképviseleti szervezeteivel, hogy közösen kezdeményezzék a helyi iparűzési adóval kapcsolatos jogszabályok módosítását – tudta meg a Világgazdaság Ócsai Józseftől.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik