Gazdaság

GFK: csökkenő lakossági bizalom

Csökkent a Lakossági Bizalom Index 2005 márciusához, de 2004 júniusához képest is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből. Legnagyobb mértékben az ország elkövetkező 12 havi gazdasági helyzetének a lakosság általi megítélése romlott.

A Fogyasztói Bizalom Index (FBI) csökkent a legutóbb, márciusban mért értékhez, de a tavaly és 2003-ban azonos időpontban mért adatokhoz képest is. Az FBI-hez hasonló trendet mutat a Fogyasztói Várakozások Index (FVI): az FVI szintén csökkent mind a negyedévvel ezelőtti, mind a tavaly, illetve a 2003 júniusában mért értékekhez képest. Az FVI három komponense közül leginkább az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott rövid- és hosszú távon egyaránt. Az FVI csökkenésének hátterében tehát elsősorban e két komponens romlása áll – a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükről a korábbi időszakokkal összevetve közel hasonlóan gondolkodnak.

A most közzétett GfK jelentésből kitűnik, hogy a Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) a másik két index-szel szemben ismét emelkedett és a valaha mért legmagasabb értéket érte el 1996 júniusa óta. A VHI emelkedése 2003 óta szinte töretlen. Az index összetevői közül a háztartások előző évihez viszonyított jelenlegi anyagi helyzetének megítélése számottevően romlott, így a vásárlási hajlandóság növekedése egyedül a tartós fogyasztási cikkek iránti – az egyre kedvezőbb vásárlási feltételek miatt – növekvő vásárlási hajlandóságnak köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik