Gazdaság

2006-tól csökkenhet a csődeljárások száma

admin
admin

2005. 07. 26. 07:50

Az idei csúcs után jövőre a fizetésképtelenségi eljárások stagnálása, enyhe csökkenése várható Magyarországon – áll az Euler Hermes csoport legfrissebb felmérésében.

2005-re 7800 csődeljárást valószínűsítenek a szakértők, amely az idei 3,7 és a jövő évi négyszázalékos gazdasági növekedés hatására stabilizálódik, illetve 2,5 százalékkal vissza is eshet. Az elmúlt években a gazdaság állapota paradox módon nem vagy csak részben mutatkozott meg a fizetésképtelenség miatt indított eljárások számának alakulásában.

Kozma András, az Euler Hermes igazgatósági tagjának véleménye szerint a magyarországi helyzet minden szempontból eltér a régióban versenytársnak tekintett országok által követett pályától, hiszen a fizetésképtelen vállalatok száma ezekben az országokban 2001–2002-től folyamatosan és jelentősen csökken. Figyelemre méltó, hogy a fizetésképtelen vállalatok számának növekedését tekintve Magyarország 2004 végén regionális összehasonlításban az élen, míg az összeurópai rangsorban második helyen állt. Mindez legfőként azért kiemelendő, mert a 2004-es magyarországi csődrekord elfogadható gazdasági makromutatók mellett alakult ki – véli Kozma.

Mikroszinten azonban a vállalkozások jelentős része nem érezte a magyarországi gazdaság állapotában bekövetkezett javulást. A belföldi piacra termelő cégek, illetve a nemzetközi tulajdonosi háttér nélküli exportőrök kevéssé érezték a javuló gazdasági feltételeket, míg a multinacionális vállalatok magyarországi leánycégei képesek voltak prosperálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.