Gazdaság

A repülőgépszerelők az ÁPV-hez fordulnak

A ferihegyi repülőtéren vasárnap este sztrájkot hirdető Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezte (LDFSz) levélben ismét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez (ÁPV) fordul a követeléseivel - mondta Csorba Attila, a szakszervezet elnöke.

A Budapest Airport Rt.-nél (BA Rt.) dolgozó földi kiszolgálókat, repülőgépszerelőket, műszaki eszközök kezelőit, poggyászrakodókat és fedélzeti karbantartókat tömörítő szakszervezet vezetői már két ízben tárgyaltak a privatizációs szervezettel. A téma elsősorban a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság privatizációja során történő dolgozói tulajdonjuttatás, illetve annak kompenzációja volt. A szakszervezet ezen kívül szeretné megszüntetni a munkaerő-kölcsönzést, mert az feszültséget okoz a kölcsönzött munkaerő és a BA Rt. alkalmazottai között. A LDFSz-nek továbbá kompenzációs követelése van a dolgozók megnövekedett munkaterhe miatt.

Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója elmondta: a Budapest Airport Rt. dolgozói azért nem kaphatnak részvényt, mert a BA Rt. nem állami vállalatként, hanem költségvetési intézményként alakult részvénytársasággá. Annak ellenére, hogy a törvény nem teszi lehetővé a dolgozói tulajdonszerzést, a privatizációs szervezet a lehetséges kompenzációról már tárgyalt a szakszervezettel, illetve a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal. Oravecz Péter az ellentételezés mibenlétéről még nem kívánt nyilatkozni.

Fórika Ibolya, a BA Rt. szóvivője elmondta: jó néhány követelésben már született megállapodás a BA Rt. menedzsmentje és a szakszervezet képviselői között. A társaság a dolgozókat már a múlt héten tájékoztatta arról, hogy mi a cég, illetve az ÁPV Rt. ajánlata. Ezek között évi 300 ezer forint cafetéria juttatás, vagy – a már hatályos 6,6 százalékos béremelés mellett – 3,4 százalékos béremelési javaslat szerepel. A két évre szóló kollektív szerződés három évre bővítését szorgalmazó követelést is elfogadja a menedzsment.

A BA Rt. szóvivője kifogásolta a sztrájk meghirdetésének gyorsaságát. A sztrájktörvény szerint ugyanis – mivel a BA Rt. nem folytat közszolgálati tevékenységet – a szakszervezetek bármikor bejelenthetik a munkabeszüntetést, nem adva kellő időt az utasok tájékoztatására. Nemcsak az utasok, hanem a dolgozók és a privatizációs folyamat szempontjából is felelőtlen lépés a sztrájk – tette hozzá Fórika Ibolya.

A repülőtéren dolgozó rámpatisztek szakszervezete szolidaritási nyilatkozatot tett. Amennyiben az LDFSz követeléseit nem teljesítik, csatlakoznak a sztrájkhoz – mondta Csorba Attila. A rámpatisztek készítik elő a repülőgépek indulását – magyarázta a szakszervezeti vezető.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSz) is foglalkozik a sztrájkhoz csatlakozás lehetőségével – közölte az MTI-vel Pető Alfréd, az RFDFSz elnöke. Ennek a szakszervezetnek egyebek között a forgalmi előtér, az operatív igazgatás és a biztonsági igazgatóság dolgozói a tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik