Gazdaság

Késnek az EU-pénzek

Sokan panaszkodnak, hogy nehéz hozzájutni az elnyert EU-támogatásokhoz. A Pénzügyminisztérium elzárkózott a tájékoztatástól, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalban pedig arra hívják fel a figyelmet, amit szerintük a számok is mutatnak: gyorsulnak a kifizetések.

Komoly és tovagyűrűző likviditási gondokat okoz vállalati és önkormányzati körben, hogy a pályázati pénzek kifizetésénél szembetűnő a lemaradás – mondta a Világgazdaságnak Ascsillán Endre, a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezető EU-támogatási menedzsere. A 2004-ben beadott pályázatok benyújtásától akár 7-8 hónap is eltelt, mire pénzt láthatott a nyertes, de van olyan projekt, amelyet ennél is hosszabb ideig kellett előfinanszírozni, mivel a pályázat benyújtását követően megkezdték a beruházást. A hibás elszámolások, beszámolók legfőbb oka pedig az, hogy nem kapnak megfelelő mélységű és gyakorlatias szemléletű eligazítást a nyertesek.

A pályázati pénzekkel kapcsolatban először a kifizető hatóság „gazdáját”, a Pénzügyminisztériumot is megkereste a lap, ám a tárca elzárkózott a tájékoztatástól.

Jelenleg 14,38 milliárd forint kifizetésére várnak a nyertesek, összesen ennyit tesz ki a beadott számla, vagyis mégsem rúg százmilliárdokra, mint ahogy olykor sugallják – kezdte a kifizetési „bizonyítvány” ismertetését Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Eddig 27 központi program és 783 projekt kapott pénzt, június végi adatok szerint 21,14 milliárd forint értékben. Az I. Nemzeti fejlesztési terv operatív programjainál március végére két és félszer, június végére pedig legalább négyszer annyi volt a kifizetés, mint 2004-ben, akkor 4,99 milliárd forintot kaptak kézhez a nyertesek. Heil a lap kérdésére válaszolva elképzelhetőnek mondta a 100 milliárd forintos kifizetési nagyság elérését 2005 végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik