Gazdaság

Három százalék körül az inflációs cél

admin
admin

2005. 07. 22. 16:26

Neményi Judit, a Monetáris Tanács tagja a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarországon az inflációs célt 2007-re, és az azt követő évekre 3 százalékban kellene megjelölni egy tűrési sáv meghatározásával.

A jelenlegi 6,75 százalékos jegybanki alapkamat közelít a 6,50 százalékos történelmi mélyponthoz, és a visszafogott inflációs kilátások elősegítik a további kamatcsökkentést, azonban figyelmet kell fordítani a nemzetközi piaci mozgásokra is – mondta Neményi.

A monetáris tanácstag szerint a Nemzeti Banknak az óvatos kamatcsökkentési politikájával az a célja, akkor se kelljen kamatot emelni, ha romlik az inflációs helyzet a jövőre várható jelentős csökkenés után.

Az áfa felső kulcsának csökkentéséről és annak az inflációra gyakorolt egyszeri hatásáról Neményi Judit elmondta, hogy az időzítés nem a legjobb. „Nehéz úgy új szakaszt nyitni a monetáris politikában, mikor a 2006 végi infláció olyan irányban mozog, hogy folytonosan hangsúlyoznunk kell: a monetáris politika ezt nem tudja követni.” Ugyanakkor az adócsökkentés költségvetési oldalon megnehezíti a konszolidációt. „Még nem láttam példát arra, hogy egy sikeres költségvetési konszolidációt adócsökkentéssel, a bevételi oldalon kezdtek volna, ez nagyon nagy terhet ró a kiadási oldalra” – tette hozzá Neményi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.