Gazdaság

Ötszázmilliárdos hiány a 2006-os költségvetésben

Jövő hétre kell a minisztériumoknak egyenként elkészíteniük a saját tárcájukra vonatkozó javaslataikat a 2006-os költségvetést illetően – tudta meg a Világgazdaság. A pénzügyi tárca által készített előzetes terv szerint több százmilliárd forintot kellene „megspórolniuk".

A Világgazdaságnak többen úgy fogalmaztak: nem jár távol a valóságtól a jegybankelnök, Járai Zsigmond, amikor azt nyilatkozza, hogy a kormánynak a jövő évi hiánycél tartásához 500 milliárd forintos megszorítást kell véghezvinnie. Vezető kormánypárti politikusok azt mondták, ebben az összegben már szerepel a jövő évre tervezett adócsökkentés miatt a költségvetésből kieső tétel is (mintegy 200 milliárd forint).

A kabinet két hete „szembesült” a valós helyzettel, amelynek megoldására a felmerülő lehetőségek tárháza nem éppen széles. Vagy egyszeri rendkívüli bevételekkel „keresik meg a pénzt”, vagy a tárcák kiadásait kurtítják meg, illetve eltekintenek a hiánycél tartásától. Első nekifutásra a bevételek növelésére helyezték a hangsúlyt – mondták a lapnak kormány oldalról.

A múlt héten a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel egyeztető miniszterek megkapták tárcánként a hozzávetőleges jövő évi irányszámokat, azaz a megbeszéléseken elhangzottak a keretösszegek. Az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc valamennyi tárcát megszondáztatta arról, hogy milyen kötelezettségeik, szükségleteik vannak, s adott esetben milyen bevételnövelésre, kiadáscsökkentésre képesek. Ezek eldöntésében szabad kezet kaptak a miniszterek. Így nem lesz kötelezően előírt létszámcsökkentés sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik