Gazdaság

Lassúnak tartja a magyar reformokat a Világbank

admin
admin

2005. 07. 21. 17:56

Az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott közép-kelet-európai országokban lelassult a gazdasági növekedés és a reformfolyamat a csatlakozás hatásának gyengülésével és a parlamenti választások közeledtével - írta csütörtökön közzétett negyedéves jelentésében a Világbank.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szakértői szerint a lassulás Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában a legnyilvánvalóbb.

Az elemzők úgy látják, hogy az EU-hoz tavaly csatlakozott nyolc közép-kelet-európai országban a gazdasági folyamatok az idén visszatértek a “normális” kerékvágásba, miután a csatlakozással összefüggésben megélénkültek a beruházások, nőtt az export és a termelés, s emelkedtek az árak. Mindent egybevetve azonban a szezonális ingadozásoktól megtisztítva a gazdasági növekedés még így is “robusztusnak” mondható a térségben.

Ennél borúlátóbban ítéli meg azonban a Világbank a reformfolyamatokat, amelyek lelassultak a Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában küszöbön álló parlamenti választásokat megelőző politikai manőverezés miatt. A szervezet szerint ebben a négy országban alig haladt előre a szociális reform.

A bank elemzése szerint az új tagországok többsége teljesíteni tudja idei költségvetési céljait – Lettország és Magyarország kivételével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.