Gazdaság

Hamarosan várható a 2006-os inflációs cél

A magyar gazdaság 2005-ben jól teljesített – fogalmazott Veres János szerdán a kormány ülése után. Véleménye szerint az elmúlt húsz év legalacsonyabb inflációs értéke is teljesülhet – írja a Világgazdaság.

A pénzügyminiszter úgy véli, hogy a gazdaság a 3,5–4 százalékos éves növekedési ütemet vélhetően teljesíteni tudja, s reális esély van arra, hogy az idei évre tervezett költségvetési hiány mértéke is tarható legyen.

Kérdésre válaszolva Veres elmondta: a kormány és a jegybank között folyik az egyeztetés a jövő évi inflációs célról. A kabinet számításai szerint 2006-ban a három százalékot lényegesen alulmúló pénzromlás tervezhető, de ebben benne van az áfakulcsok változásából eredő egyszeri hatás. Sávos inflációs cél meghatározása lesz indokolt jövőre is, de mint mondta: közel állnak a megállapodáshoz, ezért nem kíván számszerű nyilatkozatot tenni, hiszen a tervek szerint a jegybank elnökével együtt jelentik azt be.

A lap információi szerint a bejelentésre akár a jövő héten is sor kerülhet, amely szerint a következő négy év távlatában három százalék körüli infláció tervezhető. A számítások szerint a 2006-ra tervezett 3,6 százalékos pénzromlást 1,9-re korrigálja az áfa felső kulcsának 25-ről 20 százalékra való csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik