Gazdaság

A tőzsde támasza a negyedik nyugdíj-pillér

admin
admin

2005. 07. 20. 16:06

A tőkepiaci szakmai szervezetek eljuttatják a kormánynak és a parlamenti pártoknak a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) együtt kidolgozott koncepciót a negyedik nyugdíj-pillérről- jelentette be Szalay-Berzeviczy Attila a BÉT elnöke.

Az egyszerűség kedvéért 4. pillérnek nevezett nyugdíj-előtakarékossági számlára – a javaslat szerint – tetszőleges összeget lehetne befizetni, a számlatulajdonos választana a befektetési instrumentumok (termékek) közül és a megtakarításhoz a nyugdíjkorhatár betöltésekor férne hozzá vagy egy összegben vagy járadék formájában. A szervezetek azt kérik a törvényhozóktól, hogy 2006-tól mindenki számára legyen hozzáférhető a nyugdíj-előtakarékossági számla

Az ösztönzés nem adókedvezmény, hanem – a lakástakarék-megtakarításokhoz hasonlóan – a számlán történő jóváírás lenne. A koncepció szerint a támogatás javasolt mértéke: az önkéntes nyugdíjpénztárakéhoz hasonlóan évi 100.000 forint, vagy a befizetés 30 százaléka.

A BÉT külön javaslata az – mondta Szalay-Berzeviczy Attila -, amit két héttel ezelőtt Gyurcsány Ferenc kormányfővel már ismertetett: ha a nyugdíj-előtakarékossági számlán éves átlagban a megtakarítás 70 százaléka részvényben van, akkor 150 000 forint lehetne a jóváírás felső értéke. A kedvezmény önálló lenne, nem vonnák össze más önkéntes megtakarítás kedvezményével.

A nyugdíj-előtakarékossági számla megszűntetése esetén a kedvezmények visszafizetésére köteleznék a tulajdonost. Ugyanakkor a megtakarítás a támogatással együtt örökölhető lenne, de ennek részletei még vita tárgyát képezik – tette hozzá a tőzsdeelnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.