Gazdaság

Jó félévet zárt a Roche

A svájci Roche gyógyszergyár az első félévben 4 százalékkal 3,242 milliárd svájci frankra növelte adózott eredményét a tavalyi első félévi 3,121 milliárdhoz képest, jóllehet a tavalyi első félévi eredményt jelentős egyszeri tételek duzzasztották.

Az üzemi eredmény 27 százalékkal 4,227 milliárd svájci frankra nőtt. A forgalom 14 százalékos (16,622 milliárd svájci frankra) gyarapodása főleg a jobban célzott, kevésbé mérgező rákellenes hatóanyagok és az influenzaellenes szerek piaci térhódítása és három új gyógyszer sikeres bevezetésével indokolható. Gyógyszerekből az értékesítés 22 százalékkal nőtt, háromszor gyorsabban a világpiaci átlagnál. A diagnosztikai részleg ugyancsak gyorsan fejlődött, egyebek közt piacvezetővé vált Japánban.

Tavaly a Roche adózott eredménye 6,64 milliárd svájci frank volt, több mint kétszer nagyobb a 2003-as 3,07 milliárdnál. A növekedést részesedések eladása és adósságok visszaváltása segítette. A Roche tavaly megvált a recept nélküli gyógyszerek, a vitaminok és a finomvegyészeti termékek gyártásától.

Magyarországon a Roche tavaly októberben jelentette be, hogy labormodernizációs programot indít, amelyre mintegy 1 milliárd forintot szán 2-2,5 év alatt. A cég 1984 óta van jelen a magyar piacon, 1997 óta önálló vállalata a Roche Magyarország Kft. A Roche Magyarországnál ősszel 29 milliárd forintos bevételt valószínűsítettek tavalyra, 20 százalékkal többet a 2003-asnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik