Gazdaság

Uniós elismerés Magyarországnak

Magyarország az egyik legjobban teljesítő uniós tagállam a belső piaci direktívák átvételét illetően – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb összegzéséből. Hazánk 2005. június 1-jéig mindössze egytucatnyit nem ültetett át jogrendjébe az 1604 belső piaci irányelv közül.

Ezzel bőven alatta marad a brüsszeli testület 1,5 százalékos elmaradást engedélyező küszöbértékének – írja a Világgazdaság. Az eredmények ismertetésekor Charlie McCreevy belső piaci biztos az unió egészének teljesítményével kapcsolatban elégedettségének adott hangot, hiszen az ún. átvételi deficit a tavalyi 7,1-ről 1,9 százalékra csökkent, ami a valaha regisztrált második legjobb eredmény.

A javulás elsősorban az új tagállamoknak köszönhető, akik annak ellenére is jobban állnak a kérdéses direktívák átvételével, hogy a teljes közösségi joganyagot kellett rövid időn belül átültetniük jogrendjükbe. Így Magyarország mellett az éllovasok között szerepel Litvánia és Szlovénia, de megfelel az elvárásoknak Szlovákia és Málta is. Az új tagok közül Csehország teljesítménye a leggyengébb; itt az elmaradás mértéke – hasonlóan Portugáliához, Luxemburghoz, Görög- és Olaszországhoz – több mint a kétszerese a 1,5 százalékos limitnek.

Az ideálisnál lassabban halad viszont a folyamatban lévő törvénysértési eljárások számának csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik