Gazdaság

Tovább araszol felfelé a forint

Kedden a forint néhány fillérrel tovább erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 246,25/35 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 246,40/50 forintos árfolyammal. A forint 5 bázisponttal 12,77 százalékra erősödött a +/-15 bázispontos ingadozási sáv erős oldalán.

A nemzetközi piacon erősödő dollárral reggel 205,0 forint körül kereskedtek, mintegy 70 fillérrel magasabban a 204,25/30 forintos hétfői árfolyamnál.

A kereskedők alacsony forgalmú piacra számítanak, és valószínűnek tartják, hogy a forint továbbra is erős marad. “Egyelőre töretlennek látszik a bizalom a forint iránt, és a tankönyvi tételek a kamat és az árfolyamok mozgásának korrelációjáról egy ideje “nem, vagy másként működnek” – mondják a piacon.

A bankok ma döntenek arról, hogy a lejáró 264,95 milliárd forinthoz képest mekkora összeget helyeznek el a jegybankban két hétre. A további kamatcsökkentési várakozások és a bő likviditás miatt várhatóan újfent nagy összegű betét vándorol az MNB-be. A forintpiacon az overnight és a tomnext kamatok 6,60/70 százalékon nyitottak, lényegében a hétfői tomnext 6,65/85 százalékos szintjén.

A három hónapos diszkont-kincstárjegy aukciójára 25 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A kereskedők szerint a hétfőn kialakult 6,38 százalékos másodpiaci referenciahozam közelében lesz az aukciós átlaghozam is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik