Gazdaság

Szanyi: a drága benzin prosperáló gazdaságot jelez

Nem magasak a hazai üzemanyagárak a környező uniós országokhoz képest, a jövedéki adó általi csökkentésük sem lehetséges, mert annak mértéke az uniós minimumon van – mondta Szanyi Tibor keddi sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a magas benzinár a prosperáló gazdaság jele.

A gazdasági tárca politikai államtitkára megemlítette Angliát és Észak-Olaszországot, ahol Európában a legmagasabb az üzemanyag ára, ugyanakkor a gazdaság nagyon jó eredményeket produkál.

Hozzátette: személyes tapasztalatai szerint egy-egy osztrák kútnál előfordulhat ugyan, hogy alacsonyabb áron adják a benzint, de átlagosan 10-15 forinttal drágább az üzemanyag a szomszédos országban.

A Romániában és Ukrajnában érvényes alacsony árról úgy nyilatkozott, hogy az említett két országban mindig is kevesebbet kellett fizetni az üzemanyagért, mint Magyarországon, és utalt a két ország gazdasági színvonalára is.

A magyarországi üzemanyagárak a környező uniós országokhoz képest nem magasak, a jövedéki adó általi csökkentésük nem lehetséges – mondta Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján.

A jövedéki adóról az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy mértéke Magyarországon az uniós minimumon van, így csökkentése nem lehetséges. Szerinte a jövedéki adó megállapításában “nincs mozgástér”, amit az is befolyásol, hogy az uniós szabályozás szerint mértéke nem lehet alacsonyabb a 2003. január 1-je előttinél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik