Gazdaság

Bankkártyáknál is egységesít az EU

A hitelkártyák után végre a bankkártyák terén is egységes piacot szeretne teremteni az unió. Az utóbbiaknál ugyanis tucatnyinál több rendszer működik az euróövezet országaiban – írja a Világgazdaság.

A dombornyomású kártyáknál az egész euróövezetben egyetlen elektronikus rendszeren, a Sepán keresztül történik a könyvelés, és a szolgáltatók nem számíthatnak fel eltérő díjat a bel-, illetve a külföldi tranzakciókért. Ezzel szemben a bankkártyáknál az euróövezet tagországaiban tucatnyinál több különböző fizetési rendszer működik; Spanyolországban nem is egy, hanem három.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem minden készpénz-automata vagy bolti terminál fogadja el a más tagországban kibocsátott bankkártyákat. Még a legnagyobb neveknél sem lehet biztosra menni: a Maestro kártyákat például csupán az euróövezetben működő terminálok mintegy háromnegyede fogadja el. Ez a Német- vagy Olaszországban vásárló magyarokat is érinti, annak ellenére, hogy hazánkban – a többi új tagországhoz hasonlóan – nem nemzeti, hanem univerzális fizetési rendszer működik.

A helyzetet nemcsak a kártyaszolgáltatók, hanem az Európai Központi Bank is tarthatatlannak érzi. Ezért az FAZ információi szerint az unió még az idén kidolgozza azt a tervezetet, amely a bankkártyák és átutalások feltételeinek egységesítésére vonatkozik. A rendelkezéseket 2008-ig kellene bevezetni, és legkésőbb 2010-re véglegesen megszűnnek a nemzeti fizetési rendszerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik