Gazdaság

Jegelték a bankbiztonsági terveket

A kormány már hónapokkal ezelőtt titokban ejtette a bankbiztonsági intézkedések tervezetét, mert az túlságosan nagy költségekbe verte volna a bankokat és a postát – írja a Népszabadság.

A móri mészárlás után az Országgyűlés rendészeti bizottsága az országos rendőrfőkapitány, a bankszövetség és a vagyonvédelmi vállalkozások képviselőinek s más érintettek meghallgatását követően határozatban kérte fel a kormányt, hogy a pénzintézetek biztonságának javítása érdekében szükséges jogszabály-változtatásokat jóváhagyásra terjessze a parlament elé.

Azóta 2003 augusztusára elkészült egy törvénytervezet, amit a kormány már meg sem tárgyalt. Mielőtt ejtették a témát mindössze egy pár soros emlékeztető készült a kabinet ülésére: „a hasonló esetek megakadályozására sajnos a legszigorúbb jogszabályi előírások és azok betartása sem képes a közbiztonság erősödése nélkül. A jogszabály megalkotása során ugyanakkor arra is törekedni kellett, hogy az előírások – a magas költségigényük mellett – ne lehetetlenítsék el a pénzintézetek működését” – derült ki a Népszabadsághoz eljutott összefoglalóból.

A lap információi szerint a törvényjavaslat elfektetésében a Magyar Posta kulcsszerepet játszott azzal, hogy a tervezett szigorítások életbe léptetése esetére kilátásba helyezte a takarék- és értékpapír-közvetítői tevékenységének jelentős korlátozását, illetve beszüntetését, amely a kistelepülések lakóit gyakorlatilag elzárta volna a befektetési lehetőségektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik