Gazdaság

GKI: mélyponton a bizalom

admin
admin

2005. 07. 18. 07:51

A fogyasztói bizalmi index gyengülése nyomán tovább romlott júniusban a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, és az eddig mért legalacsonyabb szintre, mínusz 21,7 pontra esett a májusi mínusz 21,4-ről.

Olvassa el!

A GKI-Wallis konjunktúra-indexének idősorát megnézheti az Adatbányában.

A fogyasztói bizalmi index júniusi mínusz 35,2 pontos értéke a tavaly márciustól kezdődött javulás induló szintjére süllyedt.

Az üzleti várakozások immár a negyedik hónapja változatlan szinten állnak, júniusban mínusz 17 pontot jeleztek a májusi mínusz 17,4-es érték után – áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb felmérésében, amely az Európai Unió támogatásával készült.

Az ipari várakozások 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt, júniusban pedig már javult. A rendelésállomány megítélése – ezen belül az exporté is – kedvezőbb lett, s csökkentek a saját termelésű készletek. Az építőiparban viszont a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándék is romlott.

Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek “közérzete” sokkal rosszabb, mint a közép- és nagyvállalatoké. A kereskedelmi cégek a májusinál jobb üzletmenetről és kissé aktívabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusihoz hasonlónak látják, de a következő 12 hónapban romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét nem értékelik rosszabbnak, mint egy hónappal korábban, viszont a következő egy évben negatív tendenciákat várnak.

A fogyasztók inflációs várakozásai emelkedtek a májusihoz képest, s a következő 12 hónapban is áremelkedésre számítanak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások szintén érezhetően emelkedtek.

A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások lényegében változatlan helyzetet vetítenek előre. A felmérés szerint jelentősen tovább mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben romlottak, háromban pedig javultak a fogyasztók várakozásai. A fogyasztói bizalom Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben. Az Észak-Alföld lakosságának bizalma ennél kisebb mértékben, de az országos átlagot meghaladva csökkent. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon lakók bizalma igen jelentősen emelkedett, míg a Közép- és Dél-Dunántúl lakosságának véleménye ennél szerényebben javult az előző hónaphoz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.