Gazdaság

Egymilliárdos hitelszerződést köt a főváros

Több mint egymilliárd euró értékű hitelszerződést ír ma alá Demszky Gábor főpolgármester, Veres János pénzügyminiszter és Wolfgang Roth, az Európai Beruházási Bank (EIB) vezérigazgató-helyettese – írja a Népszava.

Ezzel jelentősen közelebb kerül a több mint 560 milliárd forint összértékű két fővárosi nagyberuházás, a 4-es metró és a Központi Csepeli Szennyvíztisztító megvalósítása.

A szennyvíztisztító költségei meghaladják a 180 milliárd forintot, ennek 65 százalékát fedezné az Európai Unió, húsz százalékot állna az állam. A főváros a maradék 15 százalékot vállalta, aminek 75 százalékát, 100 millió eurót hitelből finanszíroz. A szennyvíztisztító, és a hozzá kapcsolódó létesítmények 2009-re tervezett átadása után a fővárosban a mostani 50-ről 86 százalékra nőne a biológiailag tisztított szennyvíz aránya, a 2010-re tervezett dél-budai regionális tisztító megépítésével pedig 98 százalékra.

A másik nagyberuházás, a Kelenföldi pályaudvartól – 14 állomáson keresztül – a Bosnyák térig vezető 4-es metró. A tervek szerint a Baross térig tartó első szakasz 2009. végére, a Bosnyák térig tartó második szakasz 2010. végére készül el. Az új vonal megépítése – 2002-es áron – nettó 265 milliárd forintba kerül. Ebből az állami hozzájárulás 209 milliárd forint, melynek háromnegyede hitel, a főváros pedig több mint 55 milliárddal finanszírozza a beruházást, melynek szintén háromnegyedét hitelből teremti elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik