Gazdaság

Bokros csomagban reformálná az államháztartást

A gazdaságban nincs meg az a növekedés, amit az adócsökkentés tervezői várnak, a gyorsabb növekedéshez csomagszerű államháztartási reformra lenne szükség – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter.

A jelenleg a Közép-európai Egyetem professzoraként tanító korábbi pénzügyminiszter szerint minden adóbevétel-kiesést a költségvetési kiadások lefaragásával kellene ellentételezni, s nem más adók emelésével. Bokros Lajos kiemelte, hogy csak összefüggésekbe ágyazva válhatnak értelmezhetővé a reformok. A gazdaság csak akkor reagál érdemben, egyensúly- és versenyképesség-javulással, ha a valódi és átfogó reformok elérnek egy kritikus tömeget. Ezért szerinte reformcsomagban kellene változtatni.

Az adócsökkentést önmagában üdvözölte a gazdasági szakember, mert úgy látja, Magyarországon magas a formális adóterhelés. Szerinte azonban minden adóbevétel-kiesést elsősorban a költségvetési kiadások arányos lefaragásával kellene ellentételezni, nem pedig más adóbevételek növelésével.

Az áfaterhelést Bokros nem látja túlságosan nagynak, a probléma inkább azzal van, hogy három kulcs van, és a felső nagyon magas, 25 százalékos. Szerinte ha áttérnénk egy kétkulcsos, 10 és 20 százalékos áfára, az jobban illeszkedne az uniós adórendszerekhez, s kedvezményesebb lenne, mint például a 19 százalékos, egykulcsos szlovák áfa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik