Gazdaság

Nem ad el több kerozint a Malév

A Malév Rt. üzemanyag osztálya ezentúl önálló társaságként működik. A privatizációban ez az üzletág komoly szerepet kaphat, de a légitársaság még ezelőtt bevételt szerezhet a cégből.

A pénteken tartott rendkívüli közgyűlés döntése értelmében a Malév Rt. Üzemanyag Osztályának a kerozin beszerzéssel, kiszolgálással és értékesítéssel kapcsolatos tevékenysége a megalapítandó Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft-be (RÜK) kerül kiszervezésre. Ezt követően a légitársaság kerozinellátását a Malév és a RÜK Kft. által kötött együttműködési megállapodás biztosítja.

A Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. fő tevékenysége kerozinbeszerzés, raktározás, értékesítés és kiszolgálás lesz a Ferihegyi Repülőtéren a Malév és a szerződött légitársaságok részére, valamint kerozinértékesítés a sármelléki és debreceni repülőtéren. E tevékenységi körökre 3 millió forintos alaptőkével alapítja meg a légitársaság a RÜK Kft-t, melynek a Malév Rt. mellett egy üzletrész erejéig az Air Budapest Club (ABC) Kft. is résztulajdonosa lesz. A tevékenység folytatásához szükséges eszközöket a Malév Rt. a bejegyzést követően tőkeemeléssel adja át a kft-nek. A szükséges személyi állományt a RÜK Kft. munkajogi jogutódlással veszi át az anyavállalattól, így a munkavállalók érdekei a kiszervezés miatt nem sérülnek.

A Malév Rt. Üzemanyag Osztályának más, kiegészítő tevékenységeit, mint például a jégtelenítés, gázolaj, autógáz, kenőanyag ellátás, a vállalat más szervezeti egységei veszik át.

A ferihegyi repülőtér teljes üzemanyag-eladási és kiszolgálási piac mérete évi 220 ezer tonna körül ingadozik. Ebből a Malév Rt. felhasználása az összforgalom 60%-át képviseli. Emellett a piacon nagy számban kisebb vásárlási igényű légitársaságok vannak jelen vevőként.

Információink szerint az újonnan létrehozandó társaságot a Malév értékesíti majd. A lehetséges vevők között van a Malév privatizációs pályázatán is induló Mol Rt. is. Kérdésünkre a légitársaságtól azt a választ kaptuk, hogy a kiszervezés nem titkolt célja az üzletág megfelelő kondíciókkal történő értékesítése. Az üzemanyag értékesítési ellátási tevékenység értékesítésére akkor van lehetőség, ha azt egy önálló társaságba apportként kiszervezi a Malév Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik