Gazdaság

A fuvarozók 10 százalékkal emelnének

A fuvarozó cégek 10 százalékos áremelést terveznek az üzemanyagköltségek növekedése miatt. A magyar gazdaság szempontjából a benzin mellett a gázolajár emelkedése is egyre fájdalmasabb: a szállítás mellett a vállalati gépjárműparkban is mind több a dízelüzemű autó.

A magyar fuvarozók mostanra elértek tűrőképességük határára – mondta a Napi Gazdaságnak Galambos István, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke az utóbbi hetek üzemanyagár-változásaira reagálva. Az elmúlt napokban kúthálózattól függően 265–275 forintra emelkedett a 95-ös oktánszámú benzin ára, és nem kizárt, hogy év végéig – a nemzetközi olajjegyzés alakulása miatt – 300 forintra emelkedik.

A vállalkozások tartalékaikat élik fel, illetve egyre több olyan cég van, amely kénytelen halasztott fizetést kérni az adóhatóságtól és partnereitől. Galambos szerint az elmúlt fél évben a gázolaj áfa nélküli ára 161 forintról 211 forintra nőtt literenként, s ez a drágulás kilométerenként mintegy 17 forint többletköltséget jelent a fuvarozóknak. Ez a jelenlegi közel 170 forintos átlagos kilométerdíjjal számolva 10 százalékos emelést tesz szükségessé, amire várhatón hamarosan sor is kerül. Még rosszabb helyzetben vannak a nemzetközi fuvarozók, mivel a magyarországi díjak átlagosan több mint 10 százalékkal magasabbak a régió más szolgáltatói által alkalmazott díjaknál, s emiatt a többletköltség továbbterheléséről szó sem lehet rövid távon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik