Gazdaság

A szinergiák szerepe cégvásárlásnál

admin
admin

2005. 07. 14. 08:00

EGYÜTT JOBB. Felvásárlások és egyesülések esetén gyakran hallani, hogy a tranzakciót szinergiahatások indokolják. Szinergia akkor lép fel, amikor a két társaság, illetve tevékenység egyesített értéke magasabb, mint ugyanezen kettőé külön-külön. A szinergiahatásokat a nagyobb méretgazdaságosságon, a komplementer erőforrások kihasználásán, adómegtakarítási lehetőségeken és a növekvő hatékonyságon keresztül lehet realizálni.

A MÉRET A LÉNYEG. A belföldi felvásárlásoknak még egy csökkenő piacon is lehet értelmük, hiszen egy nagyobb üzleti volumen fenntartásához fajlagosan alacsonyabb költség társul. Ezért egy azonos területen tevékenykedő vállalat felvásárlása akkor is indokolt lehet, ha a célpont megfelelő hatékonysággal rendelkezik, mivel ez még nem akadálya a szinergialehetőségek feltárásának.

KÖZÖSEN VIZSGÁLVA. A triviális, olcsó terjeszkedési lehetőségek eltűnésével a szinergiák megtalálásának fontos szerepe van az akvizíciós úton való terjeszkedésben. Egy eladásra felkínált céget általában az vásárol meg, aki a legnagyobb stratégiai lehetőséget látja benne, vagy a legtöbb szinergiát és költségmegtakarítási lehetőséget fedezi fel. Ezért egy társaság megszerzésekor nem annak önálló értékét tárják fel, hanem az értékelés során a két vállalat egyesített értékét vizsgálják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.