Gazdaság

Emily levitte az olaj árát

Csütörtökön tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, mert az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán a stratégiai kőolajtartalékok vártnál kisebb, múlt heti csökkenéséről és a terméktartalékok vártnál nagyobb növekedéséről adott számot.

Lenyugtatta a piacot az is, hogy a karibi térségben keletkező újabb hurrikán, az Emily, a jelek szerint elkerüli a Mexikói-öblöt, és még hatott a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közölt becslése is, amely szerint a világ kőolajkereslete az idén bizonyára kevésbé nő a korábban vártnál.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 59,75 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 26 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,7420 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0122 dollárral olcsóbb a szerdai NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 57,08 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, 19 centtel olcsóbb a szerdai zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik