Gazdaság

Európai razzia az Intelnél

Európai városokban ismétlődött meg az Intel irodáiban tavaly végrehajtott japán razzia, ám az akció keretein belül ezúttal a vállalathoz közel álló PC-gyártóknál is vizsgálódtak bizonyítékok után kutatva.

A ZDNet beszámolója szerint az Európai Bizottság emberei a helyi szabályozó hivatalok szakértőivel közösen Milánó, Madrid, München valamint az angliai Swinborn városában csaptak le az Intel irodáira, amit hamarosan az Intel szóvivője is megerősített. “A bevett eljárás szerint mindig teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal, és ezt tesszük most is. Biztosak vagyunk abban, hogy üzleti stratégiánk helyes és törvényes elveken nyugszik” – jelentette ki a vállalat szóvivője a hírmagazin kérdésére.


A vizsgálat azonban nemcsak a processzorgyártóra, hanem több neves PC-gyártóra és forgalmazóra is kiterjedt, amelyek közül eddig egyedül a Dell jelezte, hogy a Bracknell városában létesített helységeiket átvizsgálták. “Ezek a vizsgálatok egy folyamatban lévő nyomozás keretein belül indultak meg” – szögezte le az Európai Bizottság egy képviselője. A vizsgálatok irányultságáról, illetve az eddigi eredményekről nem érkezett jelentés, az egyetlen támpontot a brit versenyhivatal helyzetértékelése jelenti, amelyben a gyanús árszabási politikát, illetve egyéb versenyellenes lépéseket említik lehetséges indokként.

Valószínűleg erről van szó, hiszen az AMD mindössze két héttel ezelőtt perelte be vetélytársát, mivel az szerinte tisztességtelen módszerekkel igyekezett háttérbe szorítani a kisebb gyártót. Bár Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója tagadta a vádakat, az AMD igyekezete nem hagyott alább, és a vállalat rövidesen kisebb sikert is elkönyvelhetett, amennyiben a beadványban megnevezett cégek közül harminc köteles előkészíteni a tárgyalásokig az Intellel való kapcsolatukat bizonyító minden iratot és megállapodást.

Nem sokkal ezután az AMD Japánban is pert indított az Intel ellen, és minden valószínűség szerint az európai lépéseket is az ügy folyományaként értékelhetjük. Lassan tehát az egész világra kiterjedő hadjáratról beszélhetünk, bár az még korántsem világos, hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet mennyiben rendítheti meg az Intel helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik