Gazdaság

Elmaradó bevételek ellenére jutalmazzák az APEH-eseket

admin
admin

2005. 07. 13. 09:41

Annak ellenére kapták meg az idén az APEH és a vám- és pénzügyőrség munkatársai az első negyedéves jutalmat, hogy a prémiumkifizetés feltételei között szereplő adóbevételek még a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint sem teljesülnek.

A Világgazdaság információi szerint várhatóan a második negyedéves jutalomhoz is hozzájutnak a két szervezet alkalmazottai. Úgy tűnik, a pénzügyi tárca az adóhatóság teljesítményének megítélésekor figyelembe veszi azt, hogy az elmaradás tekintélyes része az elmúlt évről visszatartott áfa idei kiutalásának tudható be.

A költségvetési törvény – bizonyos kritériumok teljesítése esetén – 11,2 milliárd forint jutalom kifizetését teszi lehetővé az adóhatóság alkalmazottai számára, míg a vámosok 4,8 milliárd forint prémiumot kaphatnak. Az APEH-nek ehhez áfából, evából és személyi jövedelemadóból összesen az előirányzat 101 százalékát kellene beszednie. Erre azonban vajmi kevés az esély, tekintettel arra, hogy a PM aktuális prognózisa szerint a három adónemből 3026 milliárd forint várható, míg a jutalomfeltétel ennél 140 milliárddal magasabb.

A vámosok jutalmát három fő feltételhez kötötte a költségvetési törvény. A vámbevételek előirányzatát legalább két százalékkal kell túlteljesíteniük, vagy a jövedéki és a regisztrációs adókból 1,3 százalékos többletbevételt kell produkálniuk. Ám csak akkor jár a prémium, ha ezek az előirányzatok együttesen minimum 101,4 százalékban teljesülnek. A legfrissebb PM-prognózis szerint azonban a jutalomfeltételnél 25 milliárddal kevesebb bevételt realizálhat a vámhatóság, mert a jövedékiadó-bevételek elmaradnak az előirányzattól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.