Gazdaság

Elmaradó bevételek ellenére jutalmazzák az APEH-eseket

Annak ellenére kapták meg az idén az APEH és a vám- és pénzügyőrség munkatársai az első negyedéves jutalmat, hogy a prémiumkifizetés feltételei között szereplő adóbevételek még a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint sem teljesülnek.

A Világgazdaság információi szerint várhatóan a második negyedéves jutalomhoz is hozzájutnak a két szervezet alkalmazottai. Úgy tűnik, a pénzügyi tárca az adóhatóság teljesítményének megítélésekor figyelembe veszi azt, hogy az elmaradás tekintélyes része az elmúlt évről visszatartott áfa idei kiutalásának tudható be.

A költségvetési törvény – bizonyos kritériumok teljesítése esetén – 11,2 milliárd forint jutalom kifizetését teszi lehetővé az adóhatóság alkalmazottai számára, míg a vámosok 4,8 milliárd forint prémiumot kaphatnak. Az APEH-nek ehhez áfából, evából és személyi jövedelemadóból összesen az előirányzat 101 százalékát kellene beszednie. Erre azonban vajmi kevés az esély, tekintettel arra, hogy a PM aktuális prognózisa szerint a három adónemből 3026 milliárd forint várható, míg a jutalomfeltétel ennél 140 milliárddal magasabb.

A vámosok jutalmát három fő feltételhez kötötte a költségvetési törvény. A vámbevételek előirányzatát legalább két százalékkal kell túlteljesíteniük, vagy a jövedéki és a regisztrációs adókból 1,3 százalékos többletbevételt kell produkálniuk. Ám csak akkor jár a prémium, ha ezek az előirányzatok együttesen minimum 101,4 százalékban teljesülnek. A legfrissebb PM-prognózis szerint azonban a jutalomfeltételnél 25 milliárddal kevesebb bevételt realizálhat a vámhatóság, mert a jövedékiadó-bevételek elmaradnak az előirányzattól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik