Gazdaság

Drágán csábítja az állam a multikat

Több mint 31 milliárd forint állami támogatást kaphat 2008-ig nyolc multinacionális cég. További 30 milliárdos támogatás sorsáról még folynak a tárgyalások - tudta meg a Népszabadság.

Míg a kis- és középvállalkozások támogatását a kormány rendszeresen nyilvánosságra hozza, az már azonban kevésbé nyilvános, hogy mennyit költenek a központi költségvetésből az óriásvállalatok megnyerésére. Uniós tagként a magyar kormánynak ma már nincs lehetősége a korábbi adókedvezményekkel az országba csábítani a nagybefektetőket, ezért marad a támogatások rendszere.

A Népszabadsághoz került adatok szerint a nagy összegű multiberuházások a költségvetésnek igen sokba kerülnek: a 2004 és 2008 között szerződéssel már lekötött, mintegy 184 milliárd forint értékű nagyberuházást – amely nyolc multinacionális cég nevéhez fűződik – a kormány több mint 31 milliárd forinttal támogatja, vagyis a befektetés átlagosan 17 százalékát a magyar államkassza állja.

A már megkötött szerződések alapján a kedvezményezett befektetők között van az Electrolux, az Asahi Glass, a Bosch, az ExxonMobil, a Denso, az Ibiden, az IBM és a Michelin. A világcégek mintegy 184 milliárd forintot fektetnek be Magyarországon 2004-2008 között, és – a kkv-szektor által teremtett álláshelyek számához viszonyítva egyébként viszonylag kevés – mintegy hatezer új munkahelyet hoznak létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik